Zachte meesters maken slappe leerlingen

Wat is mentorschap? Mentorschap is een efficiënte manier om iemand door middel van de ervaring van een ander door leerervaringen heen te loodsen.
Mentorschap zag je vroeger veel in de meester-gezel relatie en ook in de spiritualiteit (die van het oosten en het westen). Mentorschap is veelal eenrichtingsverkeer: de meester geeft opdrachten en zegt wat er gedaan moet worden en de leerling volgt. Stribbelt de leerling teveel tegen, zal hij een andere leerplek moeten zoeken. Er is vertrouwen nodig in de meester, want de leerling moet dingen doen (of laten) waarvan hij de reden vaak niet kan overzien. Wanneer een meester kundig is, kan hij goed beoordelen waar je tegenaan loopt en relevante tips geven om te leren.
Nu hebben veel mensen in deze tijd een allergie voor autoriteit. De meester in de basisschool wordt aangesproken met de voornaam, op het middelbaar onderwijs hebben we zelfstudie en militaire dienst is afgeschaft.
Het gevolg is dat mensen bepaalde processen niet aangaan omdat ze er zelf de mentale wilskracht niet voor hebben.
Wat ik om mij heen zie, is dat hoe groter de mogelijke leerervaring, hoe groter de neiging is van de leerling om daarvoor weg te lopen. Mensen met een grote zelfdiscipline kunnen zelf deze stap zetten. Maar mensen aan het begin van hun proces (leerling / gezel), hebben juist een extra push nodig van een mentor / meester.
Voor een optimale leerervaring is er een balans nodig tussen compassie (oog en zachtheid hebben waar de ander zit in zijn process), maar ook strengheid (dit is wat er moet gebeuren). Alleen dan kunnen belangrijke stappen in de ontwikkeling worden gezet.
Die balans tussen strengheid en compassie brengt mij bij de tarot kaart van Kracht. In deze kaart bedwingt een maagd in het wit (intuitie) een woeste leeuw (instinct). De leeuw heeft veel kracht maar is nog omstuimig. De maagd bedwingt de leeuw door de kracht te sturen en te matigen. Dit is niet altijd even lief of aardig voor het ego, maar wel goed voor de ziel. Een mooie samenvatting een meester-gezel relatie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s