Champagne en tempeliers

Dat er een verband was tussen abdijbier en tempeliers wist ik al, maar dat er ook een link was met champagne nog niet. Champagne merk Taittinger is in 1734 door Jacques Fourneaux gesticht. Maar op dezelfde plek werd vanaf de 13e eeuw champagne gemaakt in de Benedictijnse Abdij van Sint Nicaise. Deze Abdij is aan de benedictijnen gegeven door
Hugh, Count of Champagne, een van de negen grondleggers van de tempeliers. De Abdij had een basiliek ter ere van Sainte Nicaise, de eerste bisschop van Reims. Hij werd onthoofd in het jaar 407. De abdij zelf is verwoest tijdens de Franse Revolutie, maar in de kelders van de voormalige abdij ligt nog steeds de champagne te rijpen. De link naar de tempeliers is terug te vinden op de verpakking. Denkend aan de dood van Sint Nicaise en de tempeliers, schiet mij de traditie van sambreren te binnen. Dit is het onthoofden van een fles met een sabel en het zou een symbolische verwijzing naar Sint Nicaise kunnen zijn. De sommelier van Taittinger verzekerde mij echter dat dit grote verspilling van champagne zou zijn…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s