Humor – een serieuze zaak

Humor – een serieuze zaak

Denk aan de laatste keer dat je onbedaarlijk hebt gelachen. Waar ging dit over? Moest je schuddebuiken? Liepen de tranen over je wangen? Met wie was dit? En de laatste vraag: was dit lang geleden? Op veel datingsites staat ‘humor’ vermeld als een van de belangrijkste criteria. Logisch, want het leven is niet altijd even leuk of makkelijk, maar wanneer je erom kunt lachen, maakt dit het leven een stuk dragelijker en amusanter.

Maar wat doet humor nu precies? Humor is flow in het moment. Wat bedoel ik daarmee? Humor brengt die dingen in beweging die vast zitten in dan wel het verleden of de toekomst. Humor gaat vaak over taboes: humor bevrijdt die dingen uit onze onderwereld die niet gezegd mogen worden.
Op fysiek niveau is de ervaring van humor het loslaten en vrijkomen van spanning die we gedurende de dag opbouwen. Op emotioneel niveau maakt humor die dingen weer bespreekbaar welke te pijnlijk zijn om te bespreken. Wie heeft er ooit wel eens gehoopt op een goede grap tijdens een ziekenhuisbezoek? Humor denkt per definitie buiten hokjes en grenzen. En dit wordt lang niet altijd gewaardeerd. Alleen de nar aan het hof van de koning mocht de meest buitenzinnige voorstellen maken. Tot slot is humor ook spiritueel. Humor is tegelijkertijd een krachtig middel om onze illusies van alle dag te doorbreken en een anderzijds een zachte bril om de harde realiteit van het leven te kunnen inzien. In veel godsdiensten speelt humor een belangrijke rol. Interessant genoeg in het Christendom niet (zie film In the name of the rose). En werd in het Christendom niet al die heksen verbrandt? Fanatisme gedijt goed in een wereld zonder humor.

Kan humor nu ooit te ver gaan? Nee. Humor is simpelweg een spiegel. Een grap kan je raken of niet. Wanneer een grap je niet raakt, heb je kennelijk geen last van opgekropte spanning. Of simpelweg geen gevoel voor humor. Wanneer een grap je wel raakt, kun je op twee manieren reageren. Of je moet onbedaarlijk lachen om een grap of je voelt jezelf aangevallen door een grap. Jouw reactie op een grap zegt wat over jezelf. Wanneer je om een grap moet lachen, komt spanning in je wezen weer los en ben je in staat om weer in flow te komen. Dat geeft een opgelucht gevoel. Wanneer je niet om een grap kunt lachen, verkramp je juist. En dan worden dingen ineens doodserieus of bloedserieus.

Ik begrijp ook wel dat we nu in een fase zitten van sociale onrust en politieke correctheid. En dat mensen nu niet altijd om iedere grap zitten te wachten of overal om moeten lachen. Maar juist in tijden van verkramping en angst is humor nodig. Want humor houdt de dingen luchtig. Zonder humor ontstaat er afstand en worden dingen groter gemaakt dan dat ze eigenlijk zijn.

Dus om met de heks op de brandstapel in onderstaande cartoon te spreken: lighten up!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s