Over helderziendheid

 

Over het begrip helderziendheid bestaat ironisch genoeg nogal wat onduidelijkheid.

In tegenstelling van wat veel mensen denken is helderziendheid niet zozeer dat je in trance of droomtoestand bepaalde beelden tot je krijgt.

Helderziendheid is geen zigeunerin die in een glazen bol kijkt. Helderziendheid kan inderdaad gepaard gaan met visioenen. Maar met visioenen alleen val je gemakkelijk ten prooi aan de wereld van de illusies.

Wat is helderziendheid dan wel? Helderziendheid is de mentale capaciteit om door de chaos van alledag patronen (orde) te kunnen herkennen. Daardoor weet je hoe dingen werken en kun je voorspellen hoe iets in de toekomst uit zal pakken. De helderziendheid van vroeger was niet zozeer in glazen bollen kijken, maar meer van naar de sterren kijken. De wijsheren van Egypte en Babylonië analyseerden de patronen van de sterren, constellaties en planeten en aan de hand van die patronen (astrologie) richtten zij hun hele maatschappij in. Zij kenden de verborgen invloeden van de hemelse sferen, stemden zich daarop af en konden aan de hand van kosmische patronen de toekomst voorspellen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Bijbelse voorbeeld van de droom van de farao en de zeven goede en slechte jaren. In de Bijbel staat dat Joseph de droom juist interpreteerde van de naderende hongersnood. Ikzelf denk echter dat de Egyptenaren de hongersnood aan zagen komen door kosmische patronen.

Deze vorm van helderziendheid ziet men in onze moderne maatschappij terug in de vorm van computeranalyses en scenario planning. Denk aan het voorspellen van zaken zoals het weer, beurzen ect. Ook al is dit voorspellen ontdaan van haar spirituele kant, het doel is hetzelfde: orde scheppen in de chaos. En dat kan alleen wanneer je oorzaken en gevolgen kent.

Een zigeunerin die echt helderziend is, doet twee dingen. Zij is in eerste instantie in staat om contact met de astrale wereld. Maar in tweede instantie weet zij daar hoofdzaken van bijzaken elkaar te onderscheiden en orde in de chaos te scheppen. Op deze manier is helderziendheid niet zweverig, maar juist heel concreet. Zij verbindt de hemel met de aarde. En dit is een van der verklaringen waarom sommige culturen zo succesvol zijn geworden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s