Over de Dutch disease bij bezuinigingen.

Er is in de economische wereld een begrip wat heet de Dutch disease. Deze uitdrukking gaat over hoe Nederland destijds is omgegaan met haar extra aardgasbaten. In plaats van deze te investeren voor de lange termijn (in pensioenfondsen zoals Noorwegen dit gedaan heeft), heeft Nederland haar extra inkomsten niet opzij gelegd maar bij de begroting opgeteld en uitgegeven. Als een gevolg hiervan zijn de aardgasbaten verdampt en is er niets opgebouwd.

Gisteren maakten de leiders van de grote politieke partijen ruim voor Prinsjesdag bekend dat bezuinigingen die haar achterban treffen, terug gedraaid zouden worden. Er waren immers financiële meevallers (1.2 miljard) en dat geld kon aangewend worden het bezuinigingsleed in Nederland wat te verzachten.

Waar hebben we dat verhaal eerder gehoord? Waarom zou je die 1.2 miljard niet aanwenden om te investeren in nieuwe projecten en onderzoeken? Nu investeren om te kunnen innoveren waardoor Nederland in de toekomst veel efficiënter zal zijn.

Nu loop ik natuurlijk het risico om verweten te worden hardvochtig te zijn. Niet om ouderen, zieken of om veiligheid te geven. Weer gerust, lieve Facebook-vrienden, dat gaat mij ook aan het hart. Maar wat mij nog meer aan het hart gaat is dat Nederland steeds meer achteruit sukkelt op het gebied van innovatie. Innovatie wat nodig is om de welvaart van onze vergrijzende samenleving op peil te houden.

Terug naar de politiek. Waarom zou je eerst iedereen in het land inlichten en voorbereiden op bezuinigingen om vervolgens dit weer terug draaien? Iedereen was toch al op de bezuinigingen voorbereid. Oh ja, binnen een jaar zijn er weer nieuwe verkiezingen.. Dit heeft niets met het landsbelang te maken, maar dit is verkiezingsretoriek. Het zal mij niets verbazen wanneer er na het vormen van een nieuw kabinet deze bezuinigingen opnieuw op tafel komen. Hoe gaat die uitdrukking nog eens? Eerst het zoet en dan het zuur? Of andersom? Het lijkt erop dat de Dutch disease zich heeft uitgespreid naar bezuinigingmeevallers.

http://www.nu.nl/politiek/4277095/coalitie-vindt-12-miljard-bezuinigingen-zorg-en-defensie-verzachten.html

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s