What’s Good?

Nadat twee vrienden van Lou kort achter elkaar stierven aan kanker, maakte hij de plaat ‘Magic and Loss’. Een plaat over loslaten, sterven, en soul searching. En dat doet Lou op zijn prachtige, rauwe, onderzoekende manier.

 

Het nummer ‘Whats Good?’ vraagt hij zich af wat er nog goed is op de wereld. Gedurende het nummer, realiseert hij zich dat zelfs de donkere en zwarte dingen in het leven zin moeten hebben.

‘What good in a war without killing?’

‘What good in a disease that won’t hurt you?’

Om daarna somber te vervolgen:

‘No good, I guess, no good at all’

Na deze overpeinzingen dat al die nare dingen op een bepaalde manier toch nut moeten hebben komt Lou tot de conclusie:

‘It’s not fair at all’

Het nummer heeft een break en gaat dan verder met Lou die zich maar af blijft vragen ‘What good’: wat is de zin van dit alles. Maar verrassenderwijs komt uit het jaren ’50 achtergrondkoortje een engelachtige respons. Het is alsof Lou deze existentiële vraag stelt aan een hogere macht en er antwoord komt. Lou vraagt: whats good? De whisky drinkende engelen herhalen de vraag: whats good? Hebben wij jouw vraag goed begrepen? Dit gaat zo over en weer, totdat de door Marlboro gesponsorde engelen eindelijk antwoorden: life’s good. Verbaasd herhaald Lou dit antwoord: life’s good? Life’s good, luidt het antwoord. Op dit moment valt het kwartje bij Lou. Na het verlies van zijn vrienden was hij bezig met de negatieve dingen van het leven en was hij de positieve dingen vergeten. Ja, tuurlijk zijn er nare dingen op aarde, maar al met al is het leven een groot prachtig wonder.

De laatste zin van Lou luidt: life’s good, but not fair at all. Hij heeft een Parsival-achtige ontwikkeling doorgemaakt: van naief naar gepijnigd tot de uiteindelijke integratie van beiden in de conclusie:

life’s good, but not fair at all.

Later in de plaat zal Lou nog verder ingaan op wat ‘fair’ nu eigenlijk is. Daar komt hij tot de conclusie dat al het materiele wat je gegeven wordt, je uiteindelijk toch weer terug moet geven. ‘there is a bit of magic in everything, and then a loss to even things out’ (Magic and Loos). Maar de liefde die je in dat leven vergaart, mag je houden.

Het leven is een magisch proces. De titel van de plaat ‘Magic and Loss’ is daarom erg mooi gekozen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s