De prijs van het taboo op slecht presteren

Bij ons bedrijf is in Londen een IT manager weg gestuurd. Deze man functioneerde totaal niet. Deze man was zo autoritair en zo een controlfreak dat zijn bijnaam Napoleon was. Nu is deze man weg en gaat hij waarschijnlijk weer bij eenzelfde bedrijf aan de slag (op basis van zijn CV). En op basis van zijn gedrag uit het verleden, zal hij waarschijnlijk weer hetzelfde gedrag vertonen. Gevolg: weer veel schade bij het nieuwe bedrijf en vooral bij de mensen onder hem.

Nu is het in het bedrijfsleven not done om publiekelijk te maken dat iemand niet functioneert. Wanneer iemand weg gaat bij een bedrijf worden dingen gezegd als ‘in mutual agreement’. Dit om de persoon in kwestie een nieuwe kans cq. schone lei te geven. In mijn carriere heb ik echter best veel van dit soort destructieve personen voorbij zien komen die het leven van tientallen mensen flink zuur hebben gemaakt.

Ik vind het onzin dat er niet mag worden gesproken over het slechte functioneren van mensen. Ik vind dat het belang van een groep / gemeenschap groter moet wegen dan het belang van een individu. De katholieke kerk had een vergelijkbare houding met betrekking tot pastoors die kinderen misbruikten. Onder de pet houden en overplaatsen die hap. Maar ondertussen zijn er wel vele kinderen het slachtoffier geworden. Vandaag de dag spreekt men er schande van dat de kerken zo lang deze misstanden hebben verdoezeld.

Hopelijk krijgen we in de toekomst eenzelfde behandeling van slechte managers. Iedereen is tegenwoordig lid van dezelfde community LinkedIn genaamd. Misschien kunnen we dan via LinkedIn gaan delen hoe mensen echt presteren? Dan zou zo iemand gedwongen worden om aan zichzelf te werken, in plaats van hetzelfde gedrag voort te zetten op een andere plek. Maar dan moet wel eerst het taboo van slechte feedback van medewerkers worden opgeheven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s