De verrassend prachtige oorsprong van naaien als synoniem voor vrijen

Vrijen is in potentie misschien wel een van de mooiste dingen die mensen samen kunnen doen. Het kan een sacrament zijn. Het kan een Goddelijke ervaring opleveren. En natuurlijk ook dat magische resultaat: kinderen.

En toch is vrijen in ons openbare leven nog steeds taboe: erotische films zijn leeftijdgebonden, maar geweld zie je op ieder journaal. En anders is vrijen enorm vervlakt. Een verkeerde muisklik op Internet en de porno vliegt je om de oren.

Dan al die vervlakte synoniemen voor vrijen: neuken, seksen, pompen, een beurt geven, ketsen, kezen, rampetampen, enzovoorts enzoverder.

Niet te vergeten die andere vlakke uitdrukking: naaien.

Echter, naaien blijkt een verrassend mooie achtergrond te hebben.

Vandaag raakte ik geïntrigeerd door twee bijna dezelfde Engelse woorden: hymn en hyman. Een hymne is een loflied voor een God. En hyman is een ander woord voor het maagdenvlies. Zouden beide woorden iets met elkaar te maken hebben, vroeg ik mij af?

Beiden hebben een verband met de God Hymen. Dit was de God van de trouwceremonies. Hymen stamt af van het woord … naaien! Het idee was dat op de huwelijksnacht een koppel voor het eerst met elkaar zou vrijen / naaien en dat ze tijdens de daad voor altijd met elkaar verbonden zouden worden.

Een andere betekenis van het woord Hymen is sluier. Het maagdenvlies kan worden gezien als een sluier.

Hier is een interessante omkering van toepassing: door het naaien opent de sluier zich, maar tegelijkertijd verbinden twee mensen zich.

Dit is te verklaren door wanneer we een sluier van bewustzijn voorbij gaan we ontvankelijker zijn om ons te verbinden met iets hogers / diepers. En wanneer dit gebeurt kan het zo maar eens zijn dat we in een passioneel en spontaan danklied uitbarsten: Halleluja!

Door de hoge scheidingspercentages zou je misschien kunnen denken dat we het oude ambacht van naaien een beetje vergeten zijn. Naaien met hoofdletter N wel te verstaan. Want geneukt wordt er schijnbaar nog genoeg. Of wacht.. waar komt neuken eigenlijk vandaan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s